Italiensk fotokavalkade – NEW AGE

Ungdommens skatt: bilder av Paolo di Paolo ‘

FOTO: Det skulle gå nesten femti år før Paolo di Paolos datter fant fotografiene tatt av faren, og konfronterte ham som en hittil ukjent (italiensk) fotograf.

Oppdagelsen av ukjente bilder av blant annet den italienske fotojournalisten Paolo di Paolo, er i hjertet av Pier Paolo Pasolini når filmregissør Bruce Weber skildrer livet til fotograf di Paolo.

Bildekavalkaden som åpner filmen minner meg raskt om et av selvportrettene til forfatter, poet og filmskaper Pasolini. I forgrunnen kan man se en ung og velkledd gutt en blomst i munnen, en blomst i munnen, en bonde i bakgrunnen. Mens gutten med blomsten i munnen viser til Pasolinis uskyldige kjærlighet til den unge mannen som levde gjennom dikene i Friuli på landsbygda, viser bonden til den tapte bonde- og dialektkulturen som sto ham nær og preget hans kunstneriske virke. Det er ingen tilfeldighet at dette ikoniske portrettet av Paul sier at Pasolinis fotografier vekker minner, siden de begge deler mer enn samme navn. De var nesten like gamle, og i likhet med Pasolini flyttet di Paolo fra landsbygda til byen, nærmere bestemt til Roma, da Italia på få år gikk fra å være et jordbrukssamfunn til et industriland. De bodde begge der fra femti til sekstitallet og jobbet for avisen Il mondo – noen ganger sammen, noen ganger en om gangen, før avisen stengte i 1966. Til middelaldertårnet Viterbo, di Paolo Larino i Sør-Italia hans hjemby. Etter noen år som portrettør for film- og sosialfolk så vel som vanlige folk på gata, la den selvlærte fotografen og filosofistudenten Leica-kameraet på hylla for alltid mens Pasolini fortsatte å skrive til sin død. 1975.

Anna Magnani. Black Dog Ca 1955

Galleri Louvre-museet

Det skulle gå nesten femti år før Silvia di Paolos datter kunne finne fotografiene tatt av faren og møte den hittil ukjente fortiden som fotograf. Det var ikke bare sosialrealistiske bilder di Paolo bar som han bar i 1954-1966. Han fikk raskt fotfeste i den italienske kultureliten, og spesielt med disse fotografiene tok han av Anna Magnani og Pier Paolo Pasolini, som er avgjørende i Webers dokumentarer.

Pasolini. Monte Dei Cocci, Roma

Som mange andre har regissør Weber en hobby søtt liv. Da han vokste opp i Pennsylvania på femti- og sekstitallet, dro han og familien på kino hver søndag for å se europeiske filmer. Weber satte raskt sin kjærlighet til alt italiensk, i hvert fall ikke til skuespillere som Sophia Loren og Marcello Mastroianni. Denne ungdomskjærligheten ble gjenopplivet i 2016 da han kom over fotografier av Paolo di Paolos skuespillere og filmregissører på Il museo del louvre-galleriet i det jødiske kvarteret i Roma.

Charlotte Rampling

Galleriet, som drives av bokhandler og gallerist Giuseppe Casetti, er et sted jeg selv har kommet tilbake flere ganger. Fram til 2014 hang bare ett bilde av Pasolini der. I 2016 ble han omgitt av flere portretter av di Paolo Pasolini. På et enkelt fotografi står Pasolini ved foten av Monte Testaccio, et fjell av steiner, et steinkast fra en ikke-katolsk kirkegård – der di Paolo også tok bilder av ham i graven til grunnleggeren av det italienske kommunistpartiet. Antonio Gramsci. I forgrunnen kan du se en velkledd og alvorlig Pasolini, i bakgrunnen, på fjellet, et kors. Fotografiet er ikke bare et av de beste portrettene tatt av Pasolini, det er et viktig referansepunkt når Weber bringer tilbake minner fra en tid tapt i samtaler med 97 år gamle Paolo di Paolo og hans familie.

Skuespillere som Sophia Loren og Marcello Mastroianni.

Anna Magnani_Circeo Hund med solen.

Fine svart-hvitt-bilder

De fine svart-hvitt-bildene av Paolo di Paolo er det som får denne filmen til å skille seg ut. På den måten fungerer det bedre som filmarkiv enn som dokumentar. Di Paolo var en av de mest innflytelsesrike fotojournalistene i sin tid, men vi vet ikke hvorfor han valgte å legge kameraet på hylla for godt. Han innrømmet at han ga opp på toppen da Il mondo stengte og paparazzikulturen tok over italiensk fotojournalistikk, men vi vet dessverre ikke mer om dette. I stedet intervjuer regissøren di Paolo og hans nærmeste venner – hans kone, barn og barnebarn – men også bilder av den italienske produsenten Marina Gicogna og gallerist Giuseppe Casetti di Paolo.

Pasolini og gutt

Sammen med Weber di Paolos fotografier av å gjenoppdage ungdomsårene og hans kjærlighet til Italia, tok datteren Silvia di Paolo initiativet til å vise bilder av faren. Først på Il museo del louvre-galleriet i 2016, deretter på MAXI -museet for moderne kunst i Roma- i 2019. På veien fikk 94 år gamle Paolo di Paolo gleden av å prøve seg. Motefotograf for Valentino igjen.

Filmen fungerer bedre som filmarkiv enn som dokumentar

-annonse-

Uten å ta de store sprangene som denne filmen kunne ha gjort mer enn å skildre livet til en fotograf i bilder, er de mange og unike fotografiene til Paolo di Paolo verdt å møte med selve filmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.